Çoğu insan için ekmekten uzak durmalarını gerektiren bir sağlık sebebi yoktur. Ekmekten kaçınılmasını gerektiren sağlıksal sebepler yalnızca çölyak hastalığı ve buğday alerjisidir. Çölyak, bağışıklık sisteminin glütene ters tepki verdiği bir hastalıktır. Standart ekmek yapımında kullanılan tahıl unlarında (buğday, çavdar, arpa, kavuzlu buğday) glüten bulunduğundan çölyak hastaları kesinlikle bunu tüketmekten kaçınmalıdır. Araştırmaya göre(1), Avrupa nüfusunun %0,5 ila 1'i çölyak hastalığından etkilenmektedir. Çok az miktarda glüten bile sindirimle bağlantılı semptomları tetikleyebileceğinden, bu kişiler yaşamları boyunca glüten içermeyen katı bir diyet uygulamak zorunda kalır. Çölyak hastalığı ve buğday alerjileri olan insanların yanı sıra, son zamanlarda nüfusun diğer küçük bir bölümünün de buğday bazlı ürünlerin tüketilmesinin ardından bazı zorluklar yaşayabildiği gösterilmiştir. Bu insanlara çölyak hastalığı veya buğday alerjisi tanısı konulmaz. Araştırmacılar bu yeni ortaya çıkan durumu “çölyak dışı glüten duyarlılığı” olarak adlandırıyor ve nüfusun %5 ila %10'unun bundan muzdarip olduğunu tahmin ediyorlar(2). 1. EFSA, Scientific Opinion on the evaluation of allergenic foods and food ingredients for labelling purposes, EFSA Journal 2014; 12(11): 3894. 2. F; Brouns. Buğday bizi şişmanlatıp hasta eder mi? Journal of Cereal Science 58 (2013) 209e215. |