Bitki bazlı gıda: Niş bir kavramdan gıda devrimine

15 Kas 2022

Hayvanlara zulme karşı bir hareket olarak başlayan bu akım, bir gıda devrimi haline evrilmiş durumda. Bugün tüketiciler hem kendileri için iyi hem de gezegenimiz için sürdürülebilir olan seçimler yapmakta. Bitki bazlı seçenekleri artık yalnızca sağlıkla değil giderek artan bir şekilde sürdürülebilirlikle de özdeşleştiriyor, bitki bazlı alternatifleri daha çok tercih ediyorlar. Spoonshot tarafından Puratos adına gerçekleştirilen bir araştırmada, bitki bazlı gıda trendinin kilit faktörleri arasında sağlık, sürdürülebilirlik ve hayvan refahı gösteriliyor. Bitki bazlı ürünlere dayalı sürdürülebilirlik konusunun konuşulma oranı, son 12 ayda bitki bazlı ürün ve sağlık kategorisine (%15,8) kıyasla iki kat daha hızlı büyüdü ve %37,5'e ulaştı. Bu da sürdürülebilirliği dikkate alınması gereken önemli bir konu haline getiriyor. 

Bitki bazlı ürünler bugün gıda sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerinden biri. Tüketiciler, bir değişim gerektiğinin farkında. Ekmekçiler ve pastanelerde sunulan bitki bazlı ürün yelpazesi istikrarlı bir biçimde artış gösteriyor. Son 10 yılda ekmekçilik ve pastacılıkta gerçekleşen yeni ürün lansmanlarına baktığımızda, ekmekçilikte yıllık %32, pastacılık ürünlerinde ise yıllık %24'lük inanılmaz bir artış görüyoruz.[1]

Bitki bazlı ürünler sağlıklı ve sürdürülebilir mi?

Bitki bazlı çözümler daha mı sağlıklı? Bitki bazlı gıdaların tercih edilmesinin en önemli nedeni sağlık. Tüketicilerin %56'sı bitki bazlı gıdaların hayvansal gıdalardan daha sağlıklı olduğuna inanıyor [2]. Bazı ülkelerde beslenme alışkanlıkları henüz yeni yeni değişmeye başlamışken bazılarında bu trendin hızla yükseldiği görülüyor. Bununla birlikte, vejetaryen ve vegan beslenmenin uzun vadeli sağlık etkilerine dair kanıtlar henüz tam olarak sağlanmamış durumda[3]. Dolayısıyla, hayvansal gıda bazlı bir beslenmeden bitki bazlı beslenmeye geçiş dengeli bir beslenme sağlamak için yeterli değil. Bunun yanında, bitki bazlı besinlere öncelik vermek sağlıklı bir yaşam için atılacak harika bir adım. Gerçekleştirilen yüzlerce araştırmaya göre, tam tahıllı ürünler, baklagil, meyve ve sebze gibi bitki bazlı gıdaların tüketimindeki artış ile kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, obezite ve diğer sağlık sorunlarının daha az görülmesi arasında bir ilişki bulunuyor[4].

Sürdürülebilirlikle ilgili olarak, tüketicilerin %60'ı bitki bazlı gıdaların çevre üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu belirtiyor[5].

Daha bitki bazlı bir beslenme düzenine geçerek yalnızca kendilerinin ve hayvanların yaşamlarını iyileştirmekle kalmayıp, hayvan kaynaklı ürünlerin bitki bazlı ürünlere oranla genellikle daha fazla kaynak tükettiğini göz önüne alarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirdiklerine inanıyorlar. Pek çok araştırma ve tahmine göre, hayvansal ürünlerden bitkisel ürünlere geçiş, karbon emisyonlarının, su tüketiminin ve atıkların azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağlayabilir.

Daha iyi bir yarın inşa etmek için bugün bize katılın!

Taste Tomorrow anketi  tarafından ortaya konulan ve hayvan refahına yönelik artan tüketici endişeleri ile bitki bazlı alternatiflere olan talebe yanıt olarak ekmekçiler, çevresel etkilerini azaltmak üzere giderek daha fazla sürdürülebilir ürünler tedarik ediyor.  Bitki bazlı portföyümüz, yumurta, tereyağı ve diğer süt ürünü içeriklerini bitki bazlı alternatiflerle değiştirerek lezzetli unlu mamullerin yapılabilmesine olanak sağlarken müşteriler ve tüketiciler de lezzet, doku, kalite ve güvenlikten ödün vermeden iyi bir şey yapmanın keyfini yaşayabiliyorlar.

Toplum sağlığı ve çevrenin korunması üzerinde olumlu bir etki yaratmaya kararlı, sorumluluk sahibi bir gıda şirketi olarak Puratos, tüm değer zinciri boyunca sürdürülebilirliği teşvik eder. Yaşam Döngüsü Analizi (Life-Cycle Assessment veya kısaca LCA) girişimi sayesinde, sizlerin ve müşterilerinizin bitki bazlı alternatifleri seçerek yaratabileceği farkı, tüm ürün yaşam döngüsünü şeffaf bir şekilde ortaya koyarak gösteriyoruz. LCA çalışmaları, bir ürünün hammaddeleri ve kaynaklarının tedariğinden ömrünün sonuna kadar, yani yaşam döngüsü boyunca yarattığı çevresel etkiyi ölçer. Yola, süt ürünleri, yumurta ve tereyağının bitki bazlı alternatiflerini sunan öncü Plant Forward ürün yelpazemizin LCA çalışmasını yürüterek başladık.

Unlu mamuller için tereyağı, yumurta ve sütün yerine başka alternatifler kullanmak kolay görünmeyebilir.  Bitki bazlı ürünlerimizi daha yakından tanımanız için ekmekçilik, pastacılık ve çikolata çözümlerimizi sizin için burada topladık.

Kaynaklar:

[1] Innova - Bakery (Bread & Bread products + Cakes - Pastries & Sweet Goods) – vegan positioning – Global – 230522

[2] Taste Tomorrow 2021 (Agree + Totally agree) “plant-based food is healthier than animal-based food”

[3] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/349086/WHO-EURO-2021-4007-43766-61591-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[4] https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets

[5] Taste Tomorrow 2021 (Agree + Totally agree) “plant-based food has a positive impact on the environment”