Çikolata, her şeyden önce, zevk için tüketilen bir besindir. Enerji içeriği yüksektir, yani ölçülü olarak tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte, çikolata diğer ikramlardan farklıdır: Kakao, kalp sağlığı açısından yararlı etkileri olan flavanoller dahil polifenol ailesinden çok sayıda bileşik içerir. Aynı zamanda beyin fonksiyonu (hafıza gibi) üzerinde de olumlu etkileri olabilir. Kakao ayrıca, başta magnezyum olmak üzere, kas fonksiyonlarına ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı nitelikte önemli miktarlarda mineral içerir.
Bitter çikolata daha çok kakao (ve dolayısıyla daha çok flavanol) ve daha az şeker içerir. Beyaz çikolata ise şeker ve kakao yağından yapılır. Flavanollerin olduğu az yağlı kakao, beyaz çikolatada bulunmaz. Sütlü çikolata ise kakao içerir, ancak bu kakaonun oranı bitter çikolatada bulunandan daha düşüktür. 10 gr çikolata tüketimi size yaklaşık 55 kcal değerinde enerji sağlar; bu enerji, 2000 kcal değerindeki günlük tavsiye edilen alımla ve dengeli bir beslenme düzeni ile kolayca uyumlu hale getirilebilir.
Çikolata tüketimi ile kilo alımı arasında henüz ortaya konulan bir ilişki yoktur. Hatta bazı çalışmalarda çikolatanın sağlık üzerinde, özellikle de kalp sağlığı üzerinde bazı yararlı etkileri olabileceği gösterilmiştir (1,2,3).
1. Katz DL et al. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antiox Redox Signal 2011;15(10):2779-811. 2. Matsumoto C et al. Chocolate consumption and risk of diabetes mellitus in the Physicians' 3. Health Study. Am j Clin Nutr 2015;101(2):362-7. Belz GG, Mohr-Kahaly S. Cacoa and dark chocolate in cardiovascular prevention? Dtsch Med Wochenschr 2011;136(51-52):2657-63.