Tam tahıllı ekmek, kısmen veya bütün olarak tam tahıl unlarından yapılan bir ekmek türüdür.
Tam tahılın üç farklı kısmını (lif açısından zengin kepek, endosperm ve besin değeri yüksek rüşeym) yeterli oranda içeren unlar, tam tahıl unu olarak kabul edilir. Bazı ülkelerde ekmeğin "tam tahıllı" kabul edilmesi için belirli miktarda tam tahıl unu içermesi gerekmektedir.
Örneğin Almanya'da tam tahıllı buğday veya çavdar ekmeği en az %90 oranında tam tahıl içermek zorundadır. Çoğu ülkede "tam tahıllı ekmek" ifadesinin kullanımına yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.
Tüm dünyada geçerli resmi bir tanım da yoktur. Dolayısıyla ekmeğin tam tahıl özellikleri hakkında bilgi edinmek için ambalajdaki içerik listesini okumak veya fırıncıya soru sormak önemlidir.