Puratos, Türkiye'de Ekşi Maya Üretimine Başladı

Puratos, gelenekten geleceğe ekşi mayanın izinde

15 Oca 2020

Sapore Ekşi maya
Haberler
Ekşi maya

Dünya çapında pastacılık, ekmekçilik ve çikolata sektörlerine kaliteli ürünler ve çözümler sunan Puratos, Ortaköy Feriye’de düzenlediği etkinlikte Türkiye’de ekşi maya üretimine başlayacağını duyurdu.

Ekmekçilik sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı organizasyonda, dünyada ve Türkiye’de gelenekten geleceğe ekşi mayanın yolculuğu anlatıldı.

1919’da Belçika’da kurulan Puratos, dünyada ekşi maya mirasının varisi olarak biliniyor. 5000 yıldır var olan fermantasyon temelli ekşi maya, mükemmel lezzette geleneksel ekmeklerin yapımı için kullanılıyor. Bu mirasın yaşatılması amacıyla gönüllü çalışmalar yapan Puratos, ekşi maya üretimiyle de Türkiye’ye de yatırım yapan, istihdam yaratan bir şirket.

Bu etkinliğe katılmak için Belçika’dan gelen Puratos Ekşi Maya Kütüphanecisi Karl de Smedt, dünya ekşi maya mirasından bahsederek “Ekşi mayalar yaşayan mikroorganizmalar barındırır. Bu canlılar oldukça hassas oldukları için korunmaya ihtiyaç duyuyorlar. Biz de Puratos Ekşi Maya Kütüphanesi’nde ekşi mayaları muhafaza ederek, gelecek nesiller için biyoçeşitliliği koruyoruz.

Ekşi mayalar geçmişte de vardı, bugün yeniden canlanıyorlar ve çoğu insan bu mucizeyi yeniden keşfediyor. Ekşi maya ekmeğin daha lezzetli, kaliteli ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Her ekmek içinde güzel lezzetler barındırır, ancak ekşi maya ekmekte seviye atlatır.” diye konuştu.

Etkinlikte Türkiye’de ve dünyada ekşi maya geleneği, ekşi mayanın dünü bugünü, geleceği ve önemi gibi konular öne çıktı.

Puratos ekşi maya elçisi Morgan Clementson tarafından düzenlenen workshop’ta Puratos’un 100. yaşına özel ekşi mayalı ekmek yapıldı. Katılımcılar toplantıların sonunda fırından taze çıkan ekmekleri tatma fırsatı buldu. 

Etkinlikte, Türkiye ekmekçilik sektöründen katılımcılar yer aldı, sektörün önde gelen isimleri ekşi maya hakkında bilgilendirici ve keyifli konuşmalar yaptı.

Puratos Türkiye Genel Müdürü Bora Akın ekşi mayanın kültürel değerlerinden bahsedip şöyle dedi: “Puratos olarak, 4 kıtada 100'den fazla ülkede ekmekçilik, pastacılık ve çikolatacılık alanlarında tam 100 yıldır ürün ve hizmet sunuyoruz. Türkiye’de de uzmanı olduğumuz bu alanlarda sadece ürünlerimizi değil; bilgi, birikim ve deneyimimizi de 33 yıldır ekmeğin, pastanın ve çikolatanın ustalarıyla paylaşıyoruz. Bugün Puratos Türkiye olarak sizinle ekşi mayalı ekmek konusunda ülkemizde gerçekleştireceğimiz yatırımın müjdesi ve heyecanını paylaşmak, Türkiye’de üretimine başlayacağımız ekşi maya ürünlerimizin ve bunların ardında yatan binlerce yıllık hikâyenin yolculuğunu birlikte yapmak üzere buradayız.

Ocak 2020 itibariyle Türkiye’de ekşi maya üretimine başladık. Türkiye’ye bu alanda yaptığımız yatırımı geliştirmek üzere bu ay içinde İzmir’de yeni bir ekşi maya üretim tesisinin temellerini atacağız. Amacımız, ekmek ustalarının tüketicinin beklediği geleneksel lezzette ve yüksek kalitede ekşi mayalı ekmekleri üretebilmesini sağlamak.”

Tüketicinin hayalindeki bu geleneksel ekmek, ekmeğin geleceği diyerek vurgu yapan Akın, “Ekmeğin geleceği geçmişinde saklı. Bir yandan ekşi maya geleneğinin gelecek nesillere aktarılması için gönüllü mirasçı olarak dünyanın ilk ve tek ekşi maya kütüphanesinde ekşi mayaları korumaya alıyoruz. Diğer yandan da geleceğin ekşi mayalı ekmeklerini yaratmak için araştırmalar yapıyor, tüketicinin damak tadına, beklentisine uygun, dengeli beslenmenin bir parçası olacak ekşi mayalı ekmekler için yüksek kaliteli ekşi mayalar üretiyoruz.” diye belirtti.

Puratos ekşi maya çözümleri

Ekşi mayalı ekmekler

Softgrain Çavdar

Çavdar ekmeğinin beslenme düzeninde önemli bir rol oynadığı Kuzey Avrupa'da, çavdar taneleri suda ıslatılarak yumuşatılır ve tüketime hazır hâle getirilirdi. Günümüzde pek çok Alman ve İskandinav fırıncı, ekmeklerini hazırlamak için hâlâ bu yöntemden faydalanıyor.

Softgrain Multigrain

Tam taneli ekmek yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Softgrain Multigrain sıvı ekşi hamur içinde pişirilmiş tahıl taneleri sayesinde normal hamurunuzla özel ekmekler yaratma fırsatı sunar.

Sapore Salome

Çavdar, buğday ve tahıllı ekmeklerinizi hazırlarken kullanacağınız Sapore Salome doğal sıvı çavdar ekşisinin öne çıkan hafif tatlımsı lezzeti sayesinde ekmeğiniz çok daha lezzetli hale geliyor.

Sapore Rigoletto

Her türlü beyaz ekmeğinizi hazırlarken kullanacağınız Sapore Rigoletto doğal toz fermente buğday ekşisi, öne çıkan odunsu aromasıyla ekmeğinizin lezzetine lezzet katıyor..